Vezi toate noutăţile

7 afecțiuni medicale ale adolescentului

7 afecțiuni medicale ale adolescentului

Adolescenţi sunt tot mai preocupaţi de modul în care arată. De la aspectul feței la siluetă, totul este analizat şi, adesea, exacerbat. De aceea, am pregătit pentru voi o trecere în revistă a principalelor afecţiuni şi tulburări ale adolescenţilor, între care există o componentă fizică/fiziologică şi una psihiho-socială.

  1. Anxietatea este o stare exagerată de nelinişte. Aceasta este însoţită de proiecţii mentale care se concretizează într-o stare de incertitudine şi frică legate de posibile situaţii negative ce pot apărea. Pe lângă starea specifică, exacerbată, de nelinişte, semnele fizice sunt şi ele accentuat: ritm cardiac crescut, disconfort în stomac, mușchi tensionaţi etc.

  2. Anorexia nervoasă este un tip de tulburare legată de alimentaţie. Afecţiunea este în egală măsură fizică şi psihică. Persoanele care au această boală sunt ferm convinse că sunt grase. Se concentrează pe aspectul fizic, cum să arate cât mai suple. Suportul unui psihohog nu trebuie să lipsească pe întreg parcursul tratamentului, deoarece stima de sine este foarte scăzută.

  3. Bulimia este o tulburare legată de alimentaţie. Persoanele cu bulimie mănâncă mari cantităţi de alimente în timp scurt, pentru că apoi să vrea să elimine instantaneu alimentele ingerate. Astfel îşi provoacă vărsături, consumă laxative, şi/sau diuretice, fac exerciții fizice solicitante. Aceste persoane au o stimă de sine redusă. Bulimia are și ea o componentă fizică şi una psihică.

  4. Depresia este o afecţiune manifestată printr-o tristeţe profundă a persoanei afectate şi pierderea oricărui interes a acesteia. Tristeţea din depresie trebuie disociată de tristeţea cauzată de anumite evenimente nefericite (decesul unei personae dragi etc. ). Cauzele sunt legate de modificări biochimice la nivelul creierului, cât şi cauze psihologice, legate de fragilitate socială sau psihică.

  5. Obezitatea este o creştere a greutăţii corporale cu peste 25% faţă de greutatea normală, caracterizată de acumularea unei cantităţi mari de grăsime. La copii este caracterizată prin creşterea numărului de celule adipoase, pe când la adult ea se manifestă prin creşterea volumului celulei adipoase. Copilul rămâne cu număr crescut de celule adipoase, pe când adultul poate ajunge la celule adipoase normale ca volum. Obezitatea la adolescenţi poate duce şi la disfuncţionalităţi ale sexualizării, la băieţi făcându-se mai târziu şi – adesea – incomplet, iar la fete mult mai devreme. Adolescenţii obezi au adesea şi un complex de inferioritate, componenta psihică a bolii fiind prezentă şi în cazul acestei afecțiuni.

  6. Tulburările menstruale reprezintă dereglarea ciclului menstrual, modificarea perioadei intermenstruale sau tulburări ale fluxului menstrual. Acestea pot fi: amenoree (lipsa menstruației), dismenoree (menstruații dureroase), hemoragii uterine disfuncţionale. În mod evident, există o componentă fiziologică legată de aceste tulburări şi o componentă psihică legată de jenă, îngrijorare, nelinişte, teamă.

  7. Acneea este o afecţiune a pielii caracterizată prin zone cu puncte negre, puncte albe, pustule, piele grasă. Deşi acneea poate apărea şi la alte vârste decât cea a pubertăţii, într-o mare măsură sunt afectaţi adolescenţii. Componenta psiho-socială este pregnantă. Scade stimă de sine, care – în forme extreme – se manifestă prin depresie. Orice pustulă pe faţă, zona roşie sau chiar pielea grasă, poate fi un adevărat dezastru pentru adolescenți, în timp ce pentru un adult poate trece chiar neobservat. Adolescenții trec prin stări contradictorii din cauza modificărilor hormonale, care îi bulversează şi mai tare atunci când imperfecţiunile, mari sau mici, îi deranjează. În plus, faţă de celelalte afecţiuni, acneea lasă cicatrici chiar pe faţă, partea cea mai vizibilă a corpului. De aceea, preocuparea adolescenţilor este mai mare pentru tratarea acneei, decât pentru tratarea altor afecţiuni. Pharmacore® Acne Control le stă alături cu o gama largă de produse, de la curăţare şi întreţinere a pielii, până la tratarea propriu—zisă a acneei.

Gama Pharmacore® Acne Control

Gama completă pentru tenul cu forme ușoare și moderate de acnee.

Află mai multe despre gama

Uite cum este să fii social!