Vezi toate noutăţile

Cum ștergem semnele fizice și psihice lăsate de acnee?

Cum ștergem semnele fizice și psihice  lăsate de acnee?

Acneea poate să lase cicatrici fizice indiferent de starea psihică a persoanei. Este un cerc vicios - aspectul extern neplăcut, cauzat de acnee, poate induce o stare de nemulțumire, de frustrare, care se adâncește, dacă aceasta nu este tratată. Persoana afectată de acnee devine introvertită și de multe ori, deznădăjduită. O astfel de persoană își va pierde încrederea în sine, riscând să abandoneze unele scheme de tratament, dacă rezultatele nu sunt vizibile imediat. În acest caz, acneea poate căpăta forme tot mai agresive și mai greu de tratat.

Cicatricile fizice apar ca urmare a faptului ca acneea fie s-a agravat, fie nu a fost tratată corespunzător, fie persoana afectată a adus un plus de agresiune zonei afectate sau nu a păstrat o igienă corespunzătoare.

Cicatricile fizice au mai multe forme, pot fi sub forma unor înțepături de gheață, de 1 la 2 mm în diametru și câțiva milimetri  în adâncime, sub forma de “U”, cu diametre mai mari, dar mai puțin adânci și cicatrici largi, cu margini drepte, la nivel cutanat, nu foarte adânci. De asemenea, cicatricile pot varia și în funcție de formă și relief. Unele se văd ca zone de depigmentare sau de hiperpigmentare, fără modificări cutanate.

Tratamentul pentru cicatrici va fi adaptat atât în funcție de tipul de cicatrici, cât și de starea generală a pielii. Există diverse tipuri de tratamente chimice, chirurgicale, mecanice sau prin laser.

 

  1. Dermo-abraziunea chimică sau peelingul este realizat cu ajutorul unor substanțe pe bază de acid de fructe și are ca scop eliminarea crustelor superficiale ale pielii epidermă și uneori, derma superficială. Unii pacienți consideră că rezultatul este suficient de satisfăcător și nu mai apelează la alte intervenții.

  2. Dermo-abraziunea mecanică are aceleași indicații și obiective ca cea chimică, dar se realizează mecanic, cu ajutorul unei freze rotative electrice cu suprafața rugoasă. Nivelul abraziunii este controlat prin viteza frezei și prin presiunea exercitată de persoana care realizează manevra medicală.

  3. Dermo-abraziunea termică (sau cu laser) este în cele  mai multe cazuri realizată pentru a netezi cicatrici remanente pentru un rezultat mai bun.

 

Tratamentul chirurgical al cicatricilor

În cazul cicatricilor în formă de înțepături de gheață, acestea afectează cel mai adesea întreaga dermă și tratamentul acestora se face prin excizie sau prin forarea în jurul cicatricei cu un cuțit rotund sub anestezie locală sau regională.

În acest fel, cicatricea este adusă la același nivel cu planul cutanat. În cazul unor cicatrici numeroase, vor fi necesare mai multe intervenții pentru a evita prea multe suturi. Această tehnică poate elimina denivelările, dar uneori este completată de remodelarea cu laser.

Tratamentul chirurgical al  cicatricilor în formă de “U“ constă în a le tăia cu un ac cu un capăt  în formă de bisturiu, care determină formarea unui hematom mic, care va umple cicatricea. Pentru cicatrici cu volum mai mare, poate fi efectuat auto-transplantul de țesut adipos.

Tratarea chirurgicală a cicatricilor largi, cu margini drepte se realizează prin excizie, apoi prin creșterea înălțimii fundului cicatricilor, chiar prin grefă dermică sau prin auto-transplantul de țesut adipos. Cel mai adesea sunt necesare mai multe intervenții pentru a obține un rezultat satisfăcător, pentru că aceste cicatrici sunt mai mari, mai vizibile și mai profunde decât cele anterioare.

Dacă atunci când ne raportăm la cicatricile fizice, lucrurile sunt clare, bine definite și există o clasificare exactă și o conduită terapeutică precisă, în cazul cicatricilor psihice, cuantificarea este mai greu de realizat.

Componenta psihică înglobează diminuarea sau anularea stimei de sine, plus efectul produs de dezgustul vizibil  sau chiar de comentariile răutăcioase ale celor din jur, rău-intenționați. Cei afectați se întreabă: ,,De ce tocmai eu?”; ,,De ce am o formă atât de vizibilă a acneei?”; ,,De ce durează atât de mult tratamentul?” etc. Acestora li se adaugă tratamentele de lungă durată, nedecontate de casele de asigurări, ceea ce provoacă o frustrare suplimentară.

Latura socială a individului este și ea afectată. Persoanele se însingurează și devin introvertite, timide și chiar antisociale. Doresc contact social minim și cu persoane care să nu fie de vârsta lor. Cei afectați devin timizi, instabili psihic și tind să folosească diverse tehnici de apărare: își ascund fața cu părul, se fardează excesiv, evită contactul vizual și își limitează pe cât posibil durata prezenței în public.

Daca părintii și profesorii consideră că este doar o etapă normală și se îngrijorează doar din cauza unor altor aspecte ale sănătății și dezvoltării, pentru persoanele afectate poate reprezenta răul absolut într-un anumit moment, mai ales dacă nimeni nu le înțelege complexul. Percepția anturajului este tot ceea ce contează pentru adolescent.

În concluzie, atât cicatricile fizice, cât și psihice sunt tratabile, ambele cu ajutorul specialiștilor, cu mult tact și răbdare. Părinții trebuie să îi asigure pe adolescenți că este vorba despre o etapa trecătoare, despre o afecțiune perfect tratabilă, datorită progreselor medicale. Acum există Pharmacore® Acne  Control, o gamă completă cu formule inovative şi tehnologii patentate, creată pentru tenul cu forme ușoare și moderate de acnee și adjuvant în formele severe de acnee. Pharmacore® Acne  Control reduce leziunile si previne cicatricile din acnee!

Gama Pharmacore® Acne Control

Gama completă pentru tenul cu forme ușoare și moderate de acnee.

Află mai multe despre gama

Uite cum este să fii social!