Vezi toate noutăţile

Timiditatea sau fobia socială. De unde pornește?

Timiditatea sau fobia socială. De unde pornește?

Timiditatea este o reacție obișnuită atunci când sunteți expuși unor situații nefamiliare sau unor oameni noi. Astfel, s-ar putea să aveți sentimente de reținere sau de stânjenire atunci când vă aflați în jurul altora și să vă simți adesea inconfortabil când trebuie să vorbiți cu oamenii. Acest lucru se poate diminua totuși, pe măsură ce vă familiarizați mai mult cu împrejurimile și cu colegii.

Când timiditatea are un impact puternic asupra alegerilor din viață și al modului în care trăiți, este posibil să suferiți de o formă de anxietate cunoscută sub numele de anxietate socială sau fobie socială. Dacă vă este foarte dificil să fiți implicat în situații sociale sau situații în care veți fi în jurul altor persoane, iar acneea este un motiv pentru care vă simțiți stânjeniți, informarea poate ajuta.

Fobia socială este o teamă de ipostazele în care sunt implicate interacțiunile cu alte persoane. Dacă suferiți de fobie socială, aveți tendința de a vă face griji să nu fiți  judecați în mod negativ de alți oameni (să nu fiți criticați). Aceasta mai apare și din cauza unor probleme ce țin de aspectul fizic, precum acneea. În jurul vârstei de 25-30 de ani, femeile sunt de două ori mai afectate de acnee decât bărbații.

Cauzele acestei afecțiuni sunt legate de tulburări hormonale, dar și de utilizarea de produse cosmetice nepotrivite tenului fiecăreia. Mai nou, s-a observat o creștere a numărului de adulți cu acnee, astfel că în jur de 45 de ani, până la 5% din populație suferă de o formă de acnee. Cu toate acestea, aproximativ 3% din populație suferă de fobie social, fiind răspândită atât la bărbați cât și la femei, regăsindu-se în diferite culturi din întreaga lume.

Un procent mult mai mare din populație se descrie ca fiind timidă, iar și mai mulți oameni asociază frica cu vorbitul în public și anxietatea cu alte situații sociale, cum ar fi întâlnirea cu oameni noi sau gestionarea criticilor. Aceste sentimente de frică și anxietate nu le putem încadra tiparului de fobie socială decât în situația în care sunt duse la extrem, afectând semnificativ viața privată, dar și pe cea socială. Spre exemplu, atunci când o persoană are un ten care suferă de acnee severă și nu găsește tratamentul potrivit pentru a se vindeca, va dezvolta pe parcursul existenței gesturi necontrolate de a-și ascunde privirea în fața altor persoane; de a-și acoperi tenul cu părul,  cu mâinile; de a-și masca imperfecțiunile cu un strat gros de fond de ten; de a se izola față de cei din jurul său; de a-i fi teamă să nu simtă sentimentul de respingere. În ceea ce privește posibilele cauze ale fobiei sociale, cercetările sugerează că factorii genetici și de mediu sunt relevanți.

Pentru a vă trata fobia socială, mai degrabă decât să vă concentrați asupra motivului pentru care aveți problema, este mai util să vă uitați la ceea ce menține problema. Dacă timiditatea este cauzată de tenul imperfect, ar trebui să mai știm că tratamentele nu funcționează peste noapte, așa cum ne-am dori cu toții.

Pielea se modifică microscopic la fiecare trei săptămâni, ceea ce ne dă de înțeles că avem nevoie de o perioadă mai lungă de îngrijire a tenului până când să obținem un efect vizibil și mai ales, stabil. Dacă nu suntem înzestrați cu răbdare, ajungem să umblăm la coșuri, deși nu este deloc indicat, riscând să ne alegem cu semne. Riscul de a rămâne cu cicatrici crește cu cât inflamația este mai mare, ceea ce duce și la o vindecare mai lentă a țesutului. În acest caz, este recomandat să tratăm coșurile local și să nu le atingem, evitând astfel cicatrizarea lor inestetică. Există mai multe variante de tratament: asociere de substanțe aplicate local și tratamente generale/orale care se adresează persoanelor cu acnee de mare amploare. Acneea este o boală care se poate trata cu condiția vizitei la medic și a respectării indicațiilor specific, ceea ce va duce și la tratarea fobiei sociale sau a timidității.

Revenind la fobia socială, situațiile cele mai întalnite în care aceasta se desfășoară sunt legate de  vorbitul într-un grup, prezentarea unui proiect sau a unui discurs, întâlnirile cu  oamenii noi, discuțiile cu persoanele aflate în poziții mai înalte, mâncatul sau băutul în public, utilizarea telefonului, petrecerile, exprimarea unei opinii, utilizarea toaletelor publice, discuțiile cu persoana de care ești atras, dezbrăcarea în public (la mare sau la piscină).

În cadrul fobiei sociale, amenințarea din jur este una psihologică, deoarece teama oamenilor provine din ideea că nu sunt plăcuți, respectați sau aprobați. În timp ce toți dorim să fim iubiți de cei din jurul nostru, această nevoie de aprobare este exagerată. În această situație probabil că ați dezvoltat diferite moduri negative de a gândi în contexte banale care, în mod normal, nu ar trebui să reprezinte un impediment. Oamenii care suferă de fobie socială tind să interpreteze greșit comentariile sau expresiile faciale, crezând că cealaltă persoană se gândește negativ la ei. Această situatie este întâlnită și la persoanele care suferă de acnee, creându-le ideea falsă că toată lumea își ațintește privirea spre leziunile pe care le au sau că unele cuvinte spuse într-o conversație pot face referire la aceste probleme. Este mai bine să tratăm leziunile provocate de acnee cât de repede se poate, decât să așteptăm agravarea lor și abia atunci să căutăm o cauză și un tratament, de multe ori combinat (produse locale și medicamente pe cale internă), iar apoi să ne controlam gândurile. Acneea este o afecțiune care poate fi tratată fără a rămâne cu cicatrici fizice și psihice.

În legatură cu acest subiect, mind reading-ul și personalizarea situațiilor sunt obiceiuri des întalnite în fobia socială, în care presupuneți că știți ce gândesc ceilalți și, de asemenea, considerați că reacția sau comportamentul cuiva vă vizează în mod direct. Astfel, modul în care gândiți s-a tranformat într-un automatism deloc benefic, încât este posibil să nu fiți conștienți de ce gânduri vă trec exact prin minte atunci când sunteți îngrijorați.

Gândiți-vă la o situație recentă provocată de anxietate. Ce fel de îngrijorare simțiți atunci când vă gândiți să vorbiți în public sau să vă exprimați opinia într-o discuție de grup, cu toate că sunteți, de exemplu, în timpul tratamentului împotriva acneei din gama Pharmacore-Acne Control? Ce fel de lucruri v-ar trece prin minte? Scrieți toate aceste gânduri negative pentru a le face să dispară din mintea dvs, iar gama Pharmacore Acne Control se va ocupa de problema legată de acnee.

Schimbă-ți gândurile negative astfel: după ce ați enumerat câteva dintre preocupările dvs. principale, puteți începe să le evaluați critic, punându-vă întrebări, cum ar fi: Există un alt mod de a gândi această situație?; Este posibil să fi interpretat greșit lucrurile?; Cât de important ar fi dacă cineva știa cum mă simțeam?; Ar fi sfârșitul lumii?; Iau lucrurile prea personal?”

După ce ați trecut de acești pași ce țin de echilibrul și confortul psihic, căutați produsele din gama Pharmacore Acne Control sub formă de gel de curățare, supliment oral, crema tratament, gel tratament, mască hidratantă sau spray de corp. Pharmacore Acne  Control, gama completă pentru tenul cu forme ușoare și moderate de acnee, adjuvant în formele severe de acnee, știe că timiditatea poate fi tratată!

 

 

Gama Pharmacore® Acne Control

Gama completă pentru tenul cu forme ușoare și moderate de acnee.

Află mai multe despre gama

Uite cum este să fii social!